Toeristisch imago
Dendermonde is in eigen land en daarbuiten bekend als de Ros Beiaardstad. Het is de enige stad in Vlaanderen waar het Ros Beiaard het centrale thema vormt van een op oude traditie steunende ommegang. De geschiedenis ervan gaat terug tot in de 15e eeuw.

Het stadsbeeld
Het Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen op de toren van het Gerechtsgebouw      
In het Dendermondse stadsbeeld zoekt men niet tevergeefs naar het Ros Beiaard. De stad wordt beheerst door een bronzen Ros Beiaardbeeld, bereden door de Vier Heemskinderen, op de torenspits van het Justitiepaleis, 50 meter boven de begane grond. Een werk van beeldhouwer Oscar Sinia uit Gent.

Op 19 april 1959 werd een nieuw Ros Beiaardbeeldhouwwerk aan de stad geschonken door V.T.B. ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Vlaamse Toeristenbond. Dit zandstenen Ros Beiaard is van de hand van de Aalstenaar Marc De Bruyn, en werd geplaatst in het stadspark tussen het spoorwegstation en de historische Brusselse Poort. Door toedoen van beeldhouwer Marc De Bruyn werd de Ros Beiaardstad een Ros Beiaard-monument rijker.

Een eigentijds bronzen Ros Beiaard, van kunstenaar Jan Desmarets, verwelkomt de bezoekers aan de belangrijkste toegangsweg naar het stadscentrum.

Er bestaat een Ros Beiaardstraat, een Ommegancklaan, Pijnderslaan en een Reynoutstraat.
In de zomermaanden wordt Dendermonde feestelijk bevlagd met Ros Beiaardvlaggen.

Commerciële blikvanger
Het Ros Beiaard heeft naast het culturele en folkloristische aspect, een onmiskenbaar commercieel belang. In Dendermonde verkopen de banketbakkers sedert vele jaren Ros Beiaardgebak, -pralines en -koekjes. Er zijn ook de caraques, chocoladepostuurtjes van de Gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath.
Talrijke commerciële en andere activiteiten in de stad en in de streek verwijzen naar thema’s uit de Ros Beiaardlegende (Ros Beiaardchampagne en -jenever, autocars met het Ros Beiaardlogo, sportmanifestaties met Ros Beiaardbekers, Ros Beiaardzoektochten, enz.)

Het Ros Beiaardcomité beheert ook een eigen souvenirshop, met talrijke Ros Beiaardartikelen (cd’s, dvd’s, dassen, boeken, enz.). Naar aanleiding van elke ommegang worden bovendien telkens een reeks nieuwe souvenirs ontwikkeld (stickers, mappen, t-shirts, tassen, enz.).
Zo is er ook het het terracottabeeldje, ontworpen door niemand minder dan onze stadsgenoot, de zo hoog gequoteerde beeldhouwer Jos De Decker, die het beeldje in de handel bracht ter gelegenheid van de Ommegang 1952.

 


Sponsors

 

NL logo 2016